RRB AS OFTEN AS POSSIBLE POSED INQUIRIES: RAILROAD ZONES GK

RRB AS OFTEN AS POSSIBLE POSED INQUIRIES: RAILROAD ZONES GK

RRB AS OFTEN AS POSSIBLE POSED INQUIRIES: RAILROAD ZONES
Indian Railroad zones and Home office for Fast Reference
Northern Railroad =>> Delhi
Eastern Railroad =>> Kolkata
Southern Railroad =>> Chennai
Western Railroad =>> Mumbai
Focal Railroad =>> Mumbai
North Eastern Railroad =>> Gorakhpur
North East Outskirts Railroad =>> Maligaon, Guwahati
South Eastern Railroad =>> Kolkata
South Focal Railroad =>> Secunderabad
South Western Railroad =>> Hubli
North Western Railroad =>> Jaipur
West Focal Railroad =>> Jabalpur
North Focal Railroad =>> Alahabad
South East Focal Railroad =>> Bilaspur
East Coast Railroad =>> bhuvaneshvar
East Focal Railroad =>> Bhuvaneshwar



OFFICIAL LIVING ARRANGEMENT OF NATIONS: GK QUESTIONS 2019

OFFICIAL LIVING ARRANGEMENT OF NATIONS: GK QUESTIONS 2019

OFFICIAL LIVING ARRANGEMENT OF NATIONS: GK QUESTIONS 2019
Habitation of presidents and PMs in nations
a)      The Official Habitation of Indian president =>> Rashtrapati Bhavan
b)      The Official Living arrangement of Head administrator of Canada =>> 24 Sussex Drive
c)       The President Place of Bangladesh =>> Bangabhaban
d)      The Official Living arrangement of Leader of Kyrgyzstan =>> White House
e)      The Official Living arrangement of Leader of US =>> White House
f)       The Official Living arrangement of Leader of South Korea =>> Blue House
g)      The Official Living arrangement of Leader of Pakistan =>> Aiwan-e-Sadr
h)      The Official Living arrangement of Thailand =>> Chitralada Royal residence
i)        The Official Living arrangement of Head administrator of Sri Lanka =>> Sanctuary Trees



INDIAN DEFENCE GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS

INDIAN DEFENCE GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS

INDIAN DEFENCE GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS
1. Who is known as the dad of Indian armed force ?
Answer: Real Stringer Lawrence
2. Who is the main president of Indian Armed force ?
Answer: Significant Stringer Lawrence
3. first Indian to moved toward becoming President of Armed force?
Answer: Km kariyappa
4. Who is known as Kipper ?
Answer: Km Kariyappa
5. Who is the main president of Indian aviation based armed forces in Free India ?
Answer: Thomas Walker Elmhirs
6. Who is the primary president of Indian Naval force ?
Answer: R D Kathari
7. Who is the president of Indian armed force when India got autonomy ?
Answer: Robert Lockhart
8. Which is India's sole army installation outside Indian region ?
answer: Farkhor Air Base (Tajikistan)
9. Who is the principal Field Marshal (most astounding position in the Indian Armed force) of Autonomous India ?
Answer: Sam Manekshaw
10. In which year Indian aviation based armed forces built up ?
Answer: 1932 October 8
11. Indian Armed force Day saw on ?
Answer: January 15
12. Indian Airforce Day saw on ?
answer: October 8
13. Indian Naval force Day saw on ?
Answer: December 4
14. Which is the biggest Cantonment (military zone) in India ?
Answer: Bathinda (and in Asia moreover)
15. India's first Atomic submarine?
Answer: INS Arihant
*16. Where is the Central command of Indian Armed force, Indian Naval force and Indian Flying corps ?
Answer: New Delhi
Witticism identified with Indian Safeguard
*17. What is the maxim of Indian armed force?
Answer: Administration Before Self
*18. What is the aphorism of Indian Naval force?
Answer: Hoax No Varunah(May the master of the water be promising unto us)
*19. What is the adage of Indian Flying corps?
Answer:Nabhah sprsham diptam
*20. First Flight College in India?
Answer: Rajiv Gandhi National Aeronautics College
SOME IMPORTANT FULL FORMS
CRPF - Focal Hold Police Power
RAF - Fast Activity Power
CISF - Focal Modern Security Power
BSF - Fringe Security Power
ITBP - Indo Tibetan Fringe Police
NSG - National security Watchman
RPF - Railroad police Power



COMMONLY ASK GK QUESTIONS  MOST IMPORTANT STRAITS & ITS LOCATION

COMMONLY ASK GK QUESTIONS MOST IMPORTANT STRAITS & ITS LOCATION

IMPORTANT STRAITS COMMONLY ASK GK QUESTIONS
MOST IMPORTANT STRAITS & ITS LOCATION
1. Palk Strait =>> Among India and Sri Lanka
2. Duncan Section =>> South Andaman and Little Andaman
3. Ten Degree Channel =>> Little Andaman and Nicobar
4. English Channel =>> Among Britain and France
5. Florida Strait =>> Cuba and USA
6. Berring Strait =>> Russia and USA
7. Bass Strait =>> Among Australia and Tasmania
8. Strait of Gibralter =>> Among Spain and Morocco
9. Strait of Malaca =>> Among Malasiya and Sumatra (It likewise interfaces Indian Sea and Pacific Sea)
10. Barents Strait =>> Between Scandinavian nations and Artic Sea
11. Dover Strait =>> isolates Extraordinary England from France
12. Bosphorus Strait =>> Partitions Europe from Asia
13. Strait of Magellan =>> Interfaces Atlantic Sea and Pacific Sea
14. Davis Strait =>> among Greenland and Canada
15. Drake Entry =>> Isolates South America and Antarctica
*16. Strait of Hormuz =>> Interfaces Persian Inlet and the Bay of Oman
*17. Bali strait =>> isolating Java and Bali



GENERAL KNOWLEDGE FOR NATIONAL & INTERNATIONAL AWARD

GENERAL KNOWLEDGE FOR NATIONAL & INTERNATIONAL AWARD

GENERAL KNOWLEDGE FOR NATIONAL & INTERNATIONAL AWARD...GENERAL KNOWLEDGE FOR 2019 EXAM
GK INQUIRIES FROM JNANPITH GRANT CHAMPS
1)      2015 Jnanpith victor Raghuveer Chaudhari is a prevalent essayist in______________ language?
Answer: Gujarati
2)      2016 Jnanpith victor Shankha Ghosh is a famous author in______________ language?
Answer: Bengali
3)      who is the victor of Jnanpith grant 2017?
Answer: Krishna sobti(writer in Hindi language)
4)      Who is the main champ of Jnanpith grant?
Answer: G. Sankara Kurup (essayist in Malayalam language)
5)      Jnanpith grant was established in the year?
Answer: 1965
MORE GK  FROM NATIONAL HONORS
1)      The Dronacharya grant for games mentors was founded in the year?
answer: 1985
2)      Bharat Ratna was organized in the year?
Answer: 1954
3)      Padma Vibhushan was organized in the year?
Answer: 1954
4)      who structured param veer chakra?
Answer: Savitri Khanolkar
5)      who structured National banner of India?
Answer: pingali venkaya
6)      who planned fifa world cup trophy ?
Answer: Silvio Gazzaniga
7)      Who planned national image of India?
Answer: Dinanath Bhargava
8)      Param Veer Chakra, bharat Ratna, Padma Vibushan, Padma Bhushan, and Padma Shri are created from?
Answer: alipore Mint, Kolkata
9)      India's most noteworthy regular citizen grant, Bharat ratna have structure of which leaf?
Answer: Peepal leaf